سیستوسکوپی چیست؟

سیستوسکوپ یک لوله نازک است که در انتهای آن دوربین و نور قرار دارد. در طی سیستوسکوپی، پزشک این لوله را از طریق مجرای ادرار و در مثانه بیمار قرار می دهد تا بتواند داخل مثانه شما را تجسم کند. تصاویر بزرگنمایی شده از دوربین در صفحه ای نمایش داده می شود که پزشک می تواند آنها را مشاهده کند.

دلایل انجام سیستوسکوپی

در صورت داشتن مشکلات ادراری، مانند نیاز مداوم به ادرار یا ادرار دردناک ، پزشک ممکن است این آزمایش را انجام دهد. پزشک همچنین ممکن است این روش را برای بررسی دلایل زیر انجام دهد:

وجود خون در ادرار

عفونت های مکرر دستگاه ادراری

مثانه بیش فعال

درد لگن

سیستوسکوپی می تواند شرایط مختلفی از جمله تومور مثانه، سنگ مثانه یا سرطان را نشان دهد. پزشک همچنین می تواند از این روش برای تشخیص موارد زیر استفاده کند:

انسداد

بزرگ شدن غده پروستات

رشد غیرسرطانی

مشکلات حالب (لوله های اتصال مثانه به کلیه ها)

از سیستوسکوپی همچنین می توان برای درمان بیماری های زمینه ای مثانه استفاده کرد. پزشک می تواند ابزارهای جراحی بسیار کوچکی را برای حذف تومورهای کوچک مثانه و یا برداشتن نمونه ای از بافت مثانه استفاده کند.

سیستوسکوپی

سایر کاربردهای سیستوسکوپی

گرفتن نمونه ادرار برای بررسی تومورها یا عفونت

قرار دادن یک لوله کوچک برای کمک به جریان ادرار

تزریق رنگ  که مشکلات کلیوی را در اشعه ایکس قابل شناسایی می کند

آماده شدن برای سیستوسکوپی

در صورت داشتن UTI یا سیستم ایمنی ضعیف، ممکن است پزشک قبل و بعد از سیستوسکوپی آنتی بیوتیک تجویز کند. همچنین ممکن است لازم باشد بیمار قبل از آزمایش نمونه ادرار بدهد. ممکن است پزشک برای انجام این آزمایش به بیمار بیهوشی بدهد.

بیهوشی در حین سیستوسکوپی

این روش ممکن است در بیمارستان یا مطب پزشک انجام شود. بیمار به نوعی بیهوشی نیاز خواهد داشت، بنابراین قبل ازعمل باید با پزشک در مورد انواع بیهوشی صحبت شود:

بیهوشی موضعی: اقدامات سرپایی معمولاً شامل بی حسی موضعی است. این بدان معناست که بیمار بیدار خواهد بود و می تواند در بلافاصله پس از انجام این عمل به خانه برود.

بیهوشی عمومی: بیهوشی عمومی به این معنی است که بیمار در حین سیستوسکوپی بیهوش می شود.

بیهوشی منطقه ای: بیهوشی منطقه ای شامل تزریق در کمر بیمار است. با این کار زیر کمر بی حس خواهد شد.

سیستوسکوپی

روش انجام سیستوسکوپی

بیماردرست قبل از سیستوسکوپی، برای تخلیه مثانه باید به دستشویی برود سپس لباس مخصوص را پوشیده و باید به پشت روی یک میز درمان دراز بکشد.

در این مرحله ، به بیمار بیهوشی داده می شود یا مجرای ادرار با اسپری بی حس کننده یا ژل بی حس می شود. هنوز هم احساساتی را احساس خواهید کرد ، اما ژل باعث کم درد شدن روش می شود. پزشک سیستوسکوپ را با ژل چرب کرده و با احتیاط وارد مجرای ادرار می کند.

با ورود سیستوسکوپ به مثانه، پزشک از طریق لنز مثانه را نگاه و بررسی می کند.

با بی حسی موضعی، سیستوسکوپی ممکن است کمتر از پنج دقیقه طول بکشد.اما اگر بیمار آرامبخش استفاده کرده باشد یا بیهوشی عمومی انجام شود، کل این روش ممکن است 15 تا 30 دقیقه طول بکشد.

خطرات احتمالی سیستوسکوپی

احساس سوزش در هنگام ادرار به مدت دو تا سه روز پس از عمل طبیعی است. ممکن است لازم باشد بیمار بیشتر از حد معمول ادرار کند. زیرا ممکن است خون در مثانه لخته شود و انسدادی را ایجاد کند. خون در ادرار نیز پس از عمل معمول است، به خصوص اگر نمونه برداری انجام شده باشد. نوشیدن مقدار زیادی آب به کاهش سوزش و خونریزی کمک می کند.

در برخی موارد نادر عوارض جدی تری مانند مجرای ادرار متورم و عفونت پس از سیستوسکوپی بروز پیدا می کند.

سیستوسکوپی در مرکز اورولوژی مهراد

در این مرکز در محیطی آرام و اتاقی استریل با وسایل استریل قادر به انجام سیستوسکوپی هستیم. سیستوسکوپی این مرکز متصل به CCD و مانیتور است که ضمن معاینه توسط پزشک، بیمار نیز تصاویر داخل مثانه خود را مشاهده می‌كند و امکان ضبط و تحویل یک نسخه از فیلم آن بر روی Flash Memory وجود دارد.