سونوگرافی پروستات چیست؟

سونوگرافی پروستات آزمایشی است که با پرتاب امواج صوتی از بافت های بدن، تصاویر سیاه و سفید از پروستات تولید میشود. این آزمایش برای بررسی پروستات شما از نظر وجود هرگونه ناهنجاری ، سرطان یا سایر بیماری های مرتبط با پروستات استفاده می شود.

این آزمایش بی خطر است و در کمتر از یک ساعت انجام می شود وبه پزشک کمک می کند تا ناهنجاری های پروستات را قبل از اینکه خطرناک و جدی بشود، تشخیص دهد.

 

سونوگرافی پروستات برای چه استفاده می شود؟

سونوگرافی پروستات برای بررسی غده پروستات و در صورتی که بیمار علائم زیر را داشته باشد انجام می شود:
-بیمار بیش از 40 سال دارد
-علائم غیرمعمول در او مشاهده شود
– بیمار در معرض خطر سرطان پروستات قرار داشته باشد
پزشک در صورت مشاهده ناهنجاری در معاینه مقعدی، سونوگرافی پروستات را انجام می دهد.

 

برخی علائمی که پزشک با مشاهده‌ی آن سونوگرافی پروستات را توصیه می کند عبارتند از:

-مشکل ادرار کردن
-خون در ادرار
-توده یا ندول (بافت اضافی) اطراف رکتوم
-نتایج غیر طبیعی در آزمایش خون یا ادرار
-تعداد اسپرم کم (با استفاده از آزمایش های باروری تعیین می شود)
همچنین می توان از سونوگرافی پروستات برای کمک به پزشک در گرفتن نمونه بافت یا نمونه برداری از پروستات استفاده کرد.

 

چگونه باید برای سونوگرافی پروستات آماده شد؟

سونوگرافی پروستات یک روش سرپایی است که معمولاً کمتر از یک ساعت طول می کشد.

برخی از دستورالعمل های احتمالی که ممکن است پزشک قبل از آزمایش بیمار بدهد به شرح زیر است:
نخوردن غذا چند ساعت قبل از آزمایش
استفاده از ملین چند ساعت قبل از آزمایش برای اینکه روده های بیمار پاک شود
مصرف هر دارویی که می تواند خون بیمار را رقیق کند مانند داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی (NSAID) یا آسپرین که مصرف آن حدود یک هفته قبل از عمل متوقف می شود.
استفاده از داروهای آرامبخش مانند لورازپام (Ativan)

سونوگرافی پروستات

سونوگرافی پروستات چگونه انجام می شود؟

در آزمایشگاه و یا مرکز سونوگرافی بیمار باید لباس خود را عوض کند. سپس از بیمار خواسته می شود به پشت یا پهلو روی میز معاینه دراز کشده و زانوهای خود را خم کند.

برای انجام سونوگرافی ترانس رکتال (TRUS) ، تکنسین یک ابزار تصویربرداری کوچک را با ژل اولتراسوند می پوشاند تا به این وسیله کمک کند تصاویر خوبی را پخش کند. سپس ، تکنسین به آرامی مبدل را در رکتوم بیمار وارد می کند و آن را به آرامی به اطراف حرکت می دهد تا تصاویر پروستات از زوایای مختلف دریافت کند. برای نمونه برداری، تکنسین به آرامی یک سوزن را در کنار مبدل وارد پروستات می کند تا از بافت نمونه برداری انجام شود.

در طول سونوگرافی بیمار ممکن است از ناحیه مقعد احساس ناراحتی کند که در این صورت از داروهای بیحسی موضعی یا آرامبخش استفاده می شود.

بعد از سونوگرافی پروستات چه اتفاقی می افتد؟

پس از انجام آزمایش ممکن است بیمار از ناحیه مقعد احساس ناراحتی کند که طبیعی است اما گاهی پزشک برای جلوگیری از عفونت آنتی بیوتیک تجویز می نماید.

در نتیجه‌ ی سونوگرافی پروستات هر گونه ناهنجاری یا شرایطی که بیمار دارد در تصاویر قابل مشاهده است. بافت بیش از حد، بزرگ شدن پروستات یا تومورهای سرطانی در تصاویر سونوگرافی به عنوان نواحی سفید روشن ظاهر می شوند که نمایانگر بافت متراکم هستند.

سونوگرافی پروستات

میزان دقت سونوگرافی پروستات

سونوگرافی پروستات از تصویربرداری‌های اشعه ایکس(مانند سی تی اسکن) دقیق تر است. زیرا این سونوگرافی می تواند تصاویر را با وضوح بیشتر و دقیق‌تر ثبت کند. همچنین آزمایش های سونوگرافی ایمن تر از اشعه ایکس هستند زیرا هیچ گونه پرتوی خطرناکی تولید نمی کنند و زمان کمتری برای اعلام نتیجه نیاز است.

مراحل بعدی پس از سونوگرافی پروستات

اگر سونوگرافی یا بیوپسی هرگونه ناهنجاری در پروستات یا اطراف آن را نشان دهد، پزشک ممکن است آزمایش های بیشتری را توصیه کند.

در مرکز اورولوژی مهراد با استفاده از جدیدترینتجهیزات پزشکی سونوگرافی پروستات انجام می شود و تجمیع کلیه خدمات تشخیص و درمانی به صورت متمرکز در یک زمان و یک مکان، ویژگی ممتاز این مرکز بوده به‌طوریکه بیمار با یکبار مراجعه، در کوتاه‌ترین زمان ممکن، توسط مدرن‌ترین تجهیزات پزشکی و کادری مجرب، تحت تشخیص و درمان قرار می‌گیرد.