در مرکز یک روزه مهراد تلاش شدهاست که فرهنگ چکاپ اورولوژی منظم با هدف ارتقا سلامتی بیماران ایجاد شود و با شعار “چکاپ منظم فرهنگ انسان موفق” این فرهنگسازی را گسترش دهد. با توجه به مشغله افراد و ترافیک کلانشهر تهران اغلب افراد شاغل انجام چکاپ و بررسی سلامتی خود را مرتب به تعویق میاندازند در این مرکز با مدرن ترین تجهیزات در یک مکان و یک زمان بدون نیاز به رفت و آمد در شهر، تمامی مشکلات ادراری و دستگاه اورولوژی بررسی میشود و برای افراد در ریسک بیماریهای اورولوژیکی مثل کسانی که سابقه کانسر پروستات در فامیل داشتهاند یک سری چکاپ های دورهای خاصی برای آنها پیشنهاد میشود.
چکاپهای منظم دورهای اورولوژی نیز برای گروهها، سازمانها، وخانوادههایشان انجام میگیرد که فرد با یکبار مراجعه از سلامتی کلیه و بیماری ادراری و پروستات خود آگاه می شوند.
خدمات چکاپ اورولوژی:
- سونوگرافی مثانه (بیشتر بدانید 🔗)
- سونوگرافی پروستات (بیشتر بدانید 🔗)
- سونوگرافی کلیه (بیشتر بدانید 🔗)
- نوار ادرار یا یوروفلومتری (بیشتر بدانید 🔗)
- نوار مثانه یا سیستومتری (بیشتر بدانید 🔗)
- چکاپ کودکان و شبادراری (بیشتر بدانید 🔗)
- مثانه نورولوژیک (بیشتر بدانید 🔗)
- پاپ اسمیر و معاینات زنان (بیشتر بدانید 🔗)
- تشخیص تومور مثانه و پروستات (بیشتر بدانید 🔗)
- چکاپ قبل از ازدواج (بیشتر بدانید 🔗)
- چکاپ حاملگی (بیشتر بدانید 🔗)
- چکاپ یائسگی بانوان (بیشتر بدانید 🔗)
ویدیو: توضیحات دکتر مهری مهراد درباره خدمات چکاپ پروستات در مرکز اورولوژی مهراد
چکاپ اورولوژی به چه معناست؟
اگر نیاز به انجام آزمایش اورولوژی دارید، احتمالاً ایده خوبی است که نخست بدانید اورولوژی چیست. به زبان ساده، اورولوژی شاخهای از مراقبتهای بهداشتی است که با دستگاه ادراری مردانه و زنانه سر و کار دارد که شامل کلیهها، حالبها، مثانه و مجرای ادرار است. اورولوژی همچنین شامل اندامهای مردانه مورد استفاده در تولید مثل میشود (اما نه اندام های زنانه).
اورولوژی در اصل یک تخصص جراحی است که به مقابله با بیماریهای مجاری ادراری مردانه و زنانه کمک میکند. مشکلات دستگاه ادراری بدون در نظر گرفتن سن ممکن است در افراد ایجاد شوند؛ بنابراین اگر احساس میکنید که مشکلی دارید وقت آن است که به اورولوژیست خود مراجعه کنید. وقتی که با پزشک قرار ملاقات میگذارید، تعدادی از آزمایشات معمولی وجود دارد که برای تشخیص مشکلات زمینهای مورد استفاده قرار میگیرند. در این نوشتار، بعضی از متداولترین آزمایشهای اورولوژی که در مطب انجام میشوند را مورد بحث قرار میدهیم. بر اساس نتایج آزمایشات، نظارت ِبیشتر، مراقبت یا جراحی توصیه میشود و شما و پزشکتان در مورد انتخاب بهترین اقدام برای شرایطتان گفتگو خواهید کرد.
معاینات بدنی در چکاپ اورولوژی
رایجترین آزمایش اورولوژی با یک معاینه فیزیکی ساده و یک سری سوالات شروع میشود. همزمان با هر گونه علائمی که وجود دارد و دانش قوی در مورد سلامت فعلی، سابقه پزشکی و هر دارویی که استفاده می کنید، باید از لحاظ روحی آماده باشید.
این سوالات به اورولوژیست شما در معاینه فیزیکی کمک میکند، چون داشتن تصویر بزرگتر برای تشخیص صحیح بیماری ضروری است.
معاینه فیزیکی در مطب اورولوژیست انجام میشود و شامل معاینه فیزیکی کل سیستم ادراری،از جمله کلیهها، حالبها و مثانه میشود. اگر مشکلاتی در زمینه آلت تناسلی یا بیضه دارید، معاینه آنها را هم شامل میشود.
معاینه دیجیتال رکتوم (DRE) در چکاپ اورولوژی
اگر مرد هستید، معاینه فیزیکی شامل معاینه دیجیتال رکتوم یا DRE است. این معاینه برای ارزیابی غده پروستات و بررسی بزرگی یا بی نظمیهای آن انجام میشود. معاینات دیجیتال رکتوم با قرار دادن یک انگشت (دستکش پوشیده) روغنی شده در رکتوم و ارزیابی پروستات انجام میشود. برای آشنایی بیشتر در مورد DRE، این نوشتار مفید را دنبال کنید.
آزمایشات خون در چکاپ اورولوژی
اورولوژیستها برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد سیستم مجاری ادراری و مشکلاتی که در حال رخ دادن است، به تعدادی آزمایش خون مختلف تکیه میکنند. با استفاده از یک روش استاندارد برای نمونهگیری و بررسی خون، متخصصان اورولوژی میتوانند بیماریها یا سرطانهای خاصی را تشخیص بدهند. در این زمینه از سه آزمایش خون رایج استفاده می شود:
۱. آزمایش خون آنتیژن اختصاصی پروستات (PSA)
این آزمایش بر روی تشخیص التهاب پروستات تمرکز دارد که برای کمک به تعیین علت زمینهای بیماری استفاده میشود. آزمایش PSA به تنهایی سرطان را تشخیص نمیدهد و اگرچه بسیاری از مردم آن را به عنوان آزمایش سرطان پروستات تصور میکنند، اما فقط راهی برای نشان دادن سطح التهاب است. اگر سطوح التهاب نشان دهنده خطر ابتلا به سرطان باشد، باید آزمایشات بیشتری برای تشخیص صحیح انجام شود.
به طور خاص، این آزمایش میزان پروتئینی را که در حال حاضر از غده پروستات آزاد میشود، اندازهگیری میکند، که در صورت التهاب افزایش مییابد.
۲. آزمایش خون کراتینین و نیتروژن اوره خون (BUN)
نوع بعدی آزمایش خون، آزمایش کراتینین و نیتروژن اوره خون است که برای ارزیابی عملکرد کلیهها از طریق اندازهگیری کراتینین استفاده میشود. وقتی که سطح کراتینین در خون شما بالاست، اغلب نشانهء این است که کلیههای شما به درستی یا کارآمد عمل نمیکنند. بسته به نسبت کراتینین به نیتروژن اوره خون، متخصص اورولوژی میتواند مشکل را تشخیص دهد.
وقتی کلیههای شما به خوبی کار نمیکنند، جریان خون مختل میشود. گاهی اوقات، مشکل به سادگی کم آبی است ولی در موارد دیگر، جدیتر است و به تشخیص نارسایی احتقانی قلب کمک میکند.
۳. تستوسترون خون
هنگام ارزیابی اختلال نعوظ در مردان، متخصص اورولوژی آزمایش خون تستوسترون را انجام میدهد. این تست بوضوح سطح تستوسترون شما را نشان میدهد که علت تعدادی از موارد اختلال نعوظ است.
بعد از آزمایش خون، اورولوژیست شما نتایج را با شما مطرح میکند و هر گونه ناهنجاری، بیماری یا علت اختلال عملکرد را توضیح میدهد. اگر در مورد آزمایش خون آینده سؤالی دارید یا به دنبال برنامهریزی برای آزمایش خون هستید، همین امروز با اورولوژیست خود تماس بگیرید و اگر متخصص اورولوژی ندارید، با پزشک خود، برای دریافت توصیههای لازم صحبت کنید.
آزمایشات ادرار در چکاپ اورولوژی
اگر نیازی به آزمایش خون نباشد، یا اگر اورولوژیست شما بخواهد اطلاعات بیشتری را قبل از تشخیص جمعآوری کند، آزمایش ادرار انجام میشود. آزمایشهای ادرار معمولاً شامل ادرار کردن در یک ظرف استریل برای انجام تجزیه و تحلیل است؛ اما بر اساس آنچه که آزمایش میشود، نتیجه آن متفاوت است:
آزمایش ادرار
رایج ترین تست ادراری که انجام می شود، آزمایش ادرار است. در واقع، در اکثر معاینات فیزیکی سالانه، حتی اگر هیچ دلیلی برای نگرانی وجود نداشته باشد، آزمایش ادرار انجام میشود. این آزمایش برای تشخیص باکتریها، سلولهای خونی و مواد خارجی که قرار نیست در کلیههای شما زندگی کنند استفاده میشود.
آزمایش ادرار برای تعیین اینکه آیا عفونت ادراری وجود دارد یا نه، در تشخیص دیابت، و برای مراقبت از نشانههای اولیه بیماری بکار میرود.
هر یک از این تشخیصها علائم خاصی مثل افزایش تعداد گلبولهای سفید خون، سطح پروتئین یا سطح گلوکز بالا و وجود لوکوستراز ۲ خواهد داشت. پزشک شما میتواند مشکلاتی را که در طول آزمایش ادرار نشان میدهد، بهتر شناسایی کند.
کشتهای ادرار
به طور مشابه، از کشت ادرار برای تعیین اینکه آیا باکتری خاصی در نمونه ادرار وجود دارد یا نه استفاده میشود. این آزمایش فشردهتر است و بنابراین باید در آزمایشگاه انجام شود. پس از جداسازی، میشود آنتیبیوتیکها را روی کشتهای ادرار آزمایش کرد تا معلوم شود کدام درمان مؤثرتر است.
آزمایش ادرار ۲۴ ساعته
اگر به شما دستور داده شود که نیاز به آزمایش ادرار ۲۴ ساعته دارید، باید تمام ادراری را که در یک دوره ۲۴ ساعته دفع میکنید جمع آوری کنید. این به اورولوژیستها اجازه میدهد تا تعیین کنند که آیا بدن شما دارای سطوح طبیعی از مواد خاصی هست که نشان دهنده سلامت کلیههاست، یا نه. وقتی همه چیز غیر طبیعی است، این آزمایش به متخصصان اورولوژی کمک میکند تا مسیر درست بیماریهای خاص را مشخص کنند.
تکنیکهای تصویربرداری در چکاپ اورولوژی
سایر تستهای رایج اورولوژی شامل استفاده از تکنیکهای تصویربرداری برای دیدن مشکلاتی است که لزوماً با چشم غیر مسلح قابل مشاهده نیستند. پرکاربردترین ابزار تصویربرداری، سونوگرافی ساده است. در طول سونوگرافی، امواج صوتی با فرکانس بالا منتشر میشود که تصاویری از سیستمهای داخلی، اندامها و مواد خارجی تولید میکند. سونوگرافی قادر به تشخیص مشکلاتی مثل موارد مربوط به کلیهها، مثانه، بیضهها و غده پروستات است.
به طور مشابه، اورولوژیستها هم برای گرفتن تصویر بهتر و تشخیص دقیق به اسکن اشعه ایکس روی میآورند. انواع مختلفی از اسکن اشعه ایکس وجود دارد که بیشتر برای تشخیص مشکلات دستگاه ادراری استفاده میشود و عبارتند از:
- اشعه ایکس کلیه، حالب و مثانه (KUB) که علل درد شکم را ارزیابی میکند و ساختارها و اندامهای کلی سیستم ادراری را ارزیابی میکند.
- اشعه ایکس پیلوگرام داخل وریدی (IVP) که از یک رنگ خاص برای کمک به شناسایی مشکلات دستگاه ادراری استفاده میکند.
- سیستورتروگرام ادراری (VCUG) اشعه ایکس که در حالی که مثانه پر و خالی میشود انجام میگیرد تا هر دو شرایط کاری آن بررسی شوند.
بسته به نتایج حاصل از استفاده از سونوگرافی و یا اشعه ایکس، ممکن است به سایر آزمایشات تصویربرداری نیاز باشد. برای بررسی دقیقتر داخل بدن،
پزشکان و اورولوژیستها از اسکن توموگرافی کامپیوتری استفاده میکنند که معمولاً به عنوان سیتی اسکن شناخته میشود.
انجام سیستوسکوپی کمی تهاجمیتر است. قبل از وارد کردن یک تلسکوپ کوچک از طریق مجرای ادرار به داخل مثانه، نیاز به بیحسی موضعی است. این به اورولوژیستها اجازه میدهد تا در زمان درست هر گونه ناهنجاری را شناسایی کنند.
آنالیز مایع منی (سمنوگرام) در چکاپ اورولوژی
در حالی که این تنها آزمایش دیگری نیست که اورولوژیست انجام میدهد، اما آخرین آزمایش معمول است. آنالیز منی برای مردانی که با مشکلات باروری دست و پنجه نرم میکنند انجام میشود. در طول سمنوگرام، نمونهای در آزمایشگاه برای بررسی قدرت اسپرم مرد بررسی میشود. تحرک و کیفیت اسپرمها همراه با ارزیابی تعداد آنها اندازه گیری میشود. همچنین بعد از هر وازکتومی، سمینوگرافی انجام میشود تا از موفقیتآمیز بودن عمل اطمینان حاصل شود.
اگر با مشکلات اورولوژی مواجه شدید و به نمونهها یا منابع آموزشی نیاز دارید، همین امروز به مراکز مراقبت بهداشتی مراجعه کنید. کلینیک یکروزه اورولوژی مهراد تامین کننده خدمات کامل مراقبتهای اورولوژی و مجموعه گستردهای از لوازم اورولوژی با کیفیت بالا را ارائه میدهد. در این مرکز، همچنین تیمی از متخصصان آگاه در زمینه اورولوژی برای پاسخگویی به سوالات شما و ارائه خدمات آماده هستند.