اگر ادرارتان کف آلود به نظر میرسد، ممکن است به این دلیل باشد که مثانه شما پر است و ادرار آنقدر سریع به توالت برخورد میکند که کفآلود میشود. یا ممکن است به دلیل مواد شیمیایی استفاده شده برای شستشو یا شرایط بهداشتی توالت باشد.
رنگ ادرار معمولاً زرد کم رنگ تا کهربایی تیره و صاف است. عوامل مختلفی، از رژیم غذایی گرفته تا داروها و بیماریها، میتوانند باعث تغییر رنگ و کف کردن ادرار شوند. شرایطی که میتوانند باعث کفآلود شدن ادرار شوند، باید با مراجعه به پزشک اورلوژی مشخص شود. باید بفهمید که چه چیزی باعث کف کردن ادرار شما میشود و چه باید بکنید.
دیگرعلائم توام با ادرار کف آلود
ادرار ممکن است هر چند وقت یکبار برای مدت کوتاهی کف کند که معمولا به دلیل سرعت جریان ادرار است؛ اما اگر اغلب اتفاق بیفتد یا با گذشت زمان بدتر شود، احتمالاً نشانه بیماری است.
اگر ادرار شما کف آلود است، به دنبال علائم دیگر هم باشید. این علائم میتواند سرنخهایی باشد که یک وضعیت پزشکی باعث ایجادشان شده است، از جمله:
تورم در دستها، پاها، صورت و شکم، که میتواند نشانه تجمع مایع در کلیههای آسیبدیده باشد.
اگر مرد هستید، در طول ارگاسم به ارگاسم خشک میرسید یا منی ترشح نمیکنید
اگر مرد هستید، ناباروری دارید یا برای باردار کردن شریک زندگیتان مشکل دارید
علل کف آلودگی ادرار
بارزترین علت ادرار کف آلود، سرعت ادرار است. همانطور که آب وقتی به سرعت از شیر خارج میشود کف میکند، ادرار نیز اگر سریع به سنگ توالت برخورد کند کفآلود میشود، که البته این نوع کف باید به سرعت از بین برود.
گاهی اوقات، زمانی که ادرار غلیظ است، ممکن است کف کند. اگر آب زیادی ننوشیده و دچار کم آبی شده باشید، ادرار شما غلیظتر است. ادرار کف آلود همچنین میتواند نشان دهنده این باشد که در ادرار خود پروتئین زیادی مثل آلبومین دارید که با هوا واکنش میدهد و کف ایجاد میکند.
به طور معمول، کلیههای شما آب اضافی و مواد زائد را از خون گرفته و به ادرار فیلتر میکنند. پروتئین و سایر مواد مهمی که بدن شما به آن نیاز دارد، آنقدر بزرگ هستند که نمیتوانند در فیلترهای کلیه قرار بگیرند و بنابراین در جریان خون شما باقی میمانند. اما وقتی کلیههای شما آسیب میبینند، ادرارتان آنطور که باید فیلتر نمیشود. کلیههای آسیب دیده میتوانند باعث نشت پروتئین بیش از حد به ادرار شما شوند که به این حالت پروتئینوری میگویند. این نشانه بیماری مزمن کلیوی یا مرحله آخر آسیب کلیه است که به بیماری کلیوی مرحله نهایی هم معروف است.
یکی از دلایل کمتر شایع ادرار کف آلود، انزال رتروگراد (انزال عقبگرد) است، که در مردان زمانی اتفاق میافتد که منی به جای آزاد شدن از آلت تناسلی، به داخل مثانه برمیگردد.
آمیلوئیدوز هم یک بیماری نادر است که میتواند باعث کف آلود شدن ادرار، تجمع مایعات و مشکلاتی برای کلیهها شود. علت این مشکل تجمع یک پروتئین خاص است که میتواند خیلی از اندامها را تحت تاثیر قرار دهد.
مصرف داروی فنازوپیریدین یکی دیگر از علل کمتر شایع ِادرار کف آلود است. افراد این دارو را برای درمان درد ناشی از عفونتهای دستگاه ادراری مصرف میکنند.
در صورت پر بودن مثانه ممکن است احتمال بیشتری برای داشتن ادرار کف آلود داشته باشید چون در این وضعیت جریان ادرارتان قویتر و سریعتر است. اگر ادرار غلیظتر باشد، که میتواند به دلیل کم آبی یا بارداری رخ دهد، ممکن است کف کند.
پروتئین موجود در ادرار هم میتواند باعث ایجاد کف شود که معمولاً به دلیل بیماری کلیوی است. در صورت داشتن موارد زیر احتمال ابتلا به بیماری کلیوی بیشتر است:
داروهایی که برای درمان فشار خون بالا، بزرگی پروستات یا اعصاب استفاده میشود.
آسیب عصبی ناشی از آسیبهای نخاعی، دیابت یا مولتیپل اسکلروزیس
جراحی روی پروستات یا مجرای ادرار
اگر مشکوک به بیماری کلیوی یا انزال عقبگرد / رتروگراد هستید یا اگر ادرارتان کف آلود به نظر میرسد حتما با پزشک خود تماس بگیرید.
نحوه تشخیص علل کف آلودگی ادرار
پزشک شما احتمالاً یک نمونه ادرار برای آزمایش سطح پروتئین ادرارتان میگیرد. یک آزمایش ادرار که در یک دوره ۲۴ ساعته انجام میشود، سطح آلبومین را با سطح کراتینین مقایسه میکند؛ این ماده هنگام تجزیه عضلات تولید میشود.
نسبت آلبومین به کراتینین ادرار (UACR) نشان میدهد که کلیههای شما چقدر خونتان را فیلتر میکنند. اگر مقدار آن بالاتر از ۳۰ میلیگرم در گرم (mg/g) باشد، ممکن است بیماری کلیوی داشته باشید. پزشک آزمایشهای دیگری را هم برای بررسی میزان عملکرد کلیهها انجام میدهد.
اگر انزال عقبگرد یک علت مشکوک برای ادرار کف آلود شما باشد، پزشکتان مقدار اسپرم موجود در ادرار شما را بررسی خواهد کرد.
چگونگی درمان علل ادرار کف آلود
درمان ادرار کف آلود به علت آن بستگی دارد. اگر ادرارتان غلیظ است، نوشیدن آب و مایعات بیشتر باعث رفع کم آبی و توقف کف میشود.
درمان دیابت و فشار خون بالا
زمانی که ادرار کف آلود ناشی از آسیب کلیه باشد، باید علت آن درمان شود. اغلب دیابت و فشار خون بالا باعث بیماری کلیوی میشوند که با مدیریت خوب این شرایط، میتوانید پیشرفت آسیب کلیه را کاهش دهید. پزشک به شما توصیه میکند که یک رژیم غذایی متعادل داشته باشید و برای کمک به درمان دیابت، زیاد ورزش کنید. شما باید اغلب قند خونتان را آزمایش کنید تا مطمئن شوید که در محدوده سالم باقی میماند.
قند خون بالا میتواند به کلیههای شما آسیب برساند. همچنین ممکن است نیاز به مصرف داروهایی داشته باشید که قند خونتان را کاهش دهد. برای فشار خون بالا، باید مراقب رژیم غذایی خود باشید و فعال بمانید. محدود کردن نمک و پروتئین در رژیم غذایی میتواند هم فشار خون را پایین بیاورد و هم از کار سخت کلیهها جلوگیری کند.
پزشک شما میتواند مسدودکنندههای کانال کلسیم، دیورتیکها یا سایر داروهای کاهش دهنده فشار خون را تجویز کند. مهارکنندههای آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین و مسدود کنندههای گیرنده آنژیوتانسین دو دارویی هستند که فشار خون را کاهش داده و از کلیه ها در برابر آسیبهای اضافی محافظت میکنند.
درمان انزال رتروگراد
انزال رتروگراد نیازی به درمان ندارد مگر اینکه ارگاسم خشک شما را آزار دهد یا بخواهید فرزندی داشته باشید. پزشک شما میتواند این بیماری را با داروهایی که برای سایر بیماریها استفاده میشوند، درمان کند؛ این داروها گردن مثانه را میبندند تا مایع منی نتواند به داخل مثانهتان نفوذ کند.
استفاده از داروهای زیر هم میتواند به درمان این بیماری کمک کند:
فنیل افرین (نازال ۴ طرفه، نئو سینفرین، نئو سینفرین خفیف، نئو سینفرین با قدرت اضافی)
سودوافدرین
پزشک شما میتواند هر دارویی را که فکر میکند برای مراقبت شما بهترین است، تجویز کند.
کلام آخر
ادرار کف آلود اگر هر چند وقت یکبار اتفاق بیفتد ممکن است مشکلی ایجاد نکند. اما اگر ادامه بیابد، میتواند نشانه آسیب کلیه باشد. معمولاً این علامت در اواخر بیماری کلیوی ظاهر میشود، بنابراین درمان فوری آن مهم است. در موارد کمتر، اگر مرد هستید، میتواند نشانه انزال عقبگرد یا اثر دارویی باشد که مصرف میکنید. درمان این بیماری یا توقف دارویی که باعث آن شده باید کف را متوقف کند.
در اکثر مواقع، ادرار کفآلود هیچ جای نگرانی ندارد. اغلب، میتوانید کفآلودگی ادرار خود را به سادگی با نوشیدن آب بیشتر تسکین دهید.
اما در موارد زیر باید حتما به پزشک مراجعه کنید:
ادرار کف آلود ظرف چند روز از بین نمیرود.
شما همچنین علائمی مثل تورم، تهوع، استفراغ، کاهش اشتها و خستگی دارید.
ادرارتان کدر یا خونی است.
اگر مرد هستید، ارگاسمهای کممایع را تجربه میکنید یا اینکه بیشتر از یکسال است که علیرغم تلاشتان، نتوانستهاید همسر خود را باردار کنید.